Thuisbioscoop

De gevel van het huis kantelt naar boven en onthult de belangrijkste leefruimte aan de straat.

Afbeelding: Will Austin

Toen Sam Lai me vertelde dat hij zijn vrouw ontmoette toen ze UW theaterstudenten waren,,Ik snapte het ineens. De manier waarop de gevel van hun huis, een enorme muur van cederhout, naar boven kantelt, garagedeurstijl, maar het effect heeft van een toneelgordijn dat de hele woonkamer blootlegt: het dek aan de voorkant, dan zit- en eetruimtes, en keuken aan de achterkant. De manier waarop LED’s het huis wassen in de kleuren van de set verlichtingsgels-violet, vermiljoen, elektrisch blauw. Nu zie ik dat de ouderwetse buffetpiano (die eerlijk gezegd botst met de strakke betonnen vloeren, de gashaard) niet bedoeld is om te evenaren; het is hier voor het geval iemand besluit een show op te voeren. Het huis kan 5 Star Built Green-gecertificeerd zijn en het kan (in een buurt met oude bungalows) een ultramodern statement zijn; maar bovenal is het aanpasbaar, kinetisch, gemaakt om in te spelen en mee te spelen.

“De eerste dingen waar Sam het over had waren niet: ik heb drie slaapkamers en een geweldige kamer nodig”, zegt Mark Haizlip van het maverickse architectenbureau Pb Elemental in Seattle. “Hij sprak over het project met drama.” Sam kocht de smalle Queen Anne-infill-kavel twee jaar geleden, van plan om een ​​huis te bouwen voor zichzelf, zijn vrouw Angie – een romanschrijver en toneelschrijver – en hun nu twee jaar oude zoon Manny. (In juli zijn de tweelingdochters Elena en Gloria geboren.) Sam, taxateur en ontwikkelaar van onroerend goed, had al zes huizen in Seattle gekocht, ze opgepimpt en vervolgens verkocht of verhuurd. “Toen ik aan deze renovatieprojecten in de bouw werkte, heb ik altijd gewild dat ik helemaal opnieuw kon beginnen”, zegt Sam. “Doe iets dynamischers en verleg de grenzen op het gebied van efficiëntie.” Het paar organiseert vaak feesten en intieme lezingen met theatervrienden, dus hij wilde ook beneden een open plattegrond creëren die ook dienst zou doen als evenementenlocatie.

LED armaturen geïnstalleerd in de muur op het zuiden zorgen ervoor dat de plaats gloeit.

Afbeelding: Will Austin

Om de architecten te vinden om het te bouwen, hoefde hij niet ver te zoeken. Het Lai-pand ligt slechts één straat verwijderd van Queen Anne Avenue, het adres van Pb Elemental’s Sterling Residence, een boxy, crèmekleurig gebouw dat het bedrijf achterstevoren heeft gebouwd: de raamloze achtermuur kijkt uit op de straat, de hoofdingang is verborgen rond de achterkant . Zeggen dat de Sterling Residence grenzen verlegt, is een understatement. “Mijn vader noemt het een abortuskliniek”, vertelde een buurman afgelopen maart aan The Stranger. Maar Dave Biddle, een medeoprichter van Pb Elemental, herinnert me er snel aan dat Sterling werd geëerd door de Seattle-afdeling van het American Institute of Architects vanwege zijn geavanceerde en duurzame ontwerp; hij wijst de kritiek van buren grotendeels van de hand. “Ik denk dat ze diep van binnen beseffen dat we hun huizen beter van dienst zijn door niet alleen te doen alsof het huis 100 jaar geleden is gebouwd”, zegt Biddle.

Hulpbronnengids

OntwerperDavid Biddle, Pb Elemental, 1916 23rd Ave S, SoDo, 206-285-1464; www.elementalarchitecture.com

ProjectleiderMark Haizlip, Pb Elemental

BouwersYancey Murphy-Kangas en Richard Enstad, Sideshow Builders, 206-245-3331; [email protected]

Intrekbare deurGeïnstalleerd en mede ontworpen door Exor Ironworks, 2533 Westlake Ave N, Queen Anne, 206-228-6857; www.exorironworks.com

RegenwateropvangsysteemOntworpen door Michael Broili van Living Systems Design, 211 NW 201st St, Shoreline, 206-546-3119; www.harvestrain.net

Polygale polycarbonaat muurPort Plastics, 1228 Andover Park E, Tukwila, 206-575-4994; www.portplastics.com

Kleuren balkLEDMuurringenWiedamark, www.wiedamark.com

{pagina-einde}

In de open lucht: van boven kunnen de Lais zoon Manny beneden zien spelen.

Afbeelding: Will Austin

In plaats daarvan, zegt hij, zoekt zijn bedrijf naar de meest efficiënte, functionele materialen voor een bepaalde taak, en ontwerpt vervolgens een structuur die hun eigenschappen eerlijk weerspiegelt. Met andere woorden, je zult nooit een stuk kroonlijst vinden in een Pb Elemental-huis, maar je kunt een ruwe rand zien waar een plak cement werd gesneden. Het bedrijf noemt het Lai-huis PC1-Polycarbonate One een verwijzing naar het doorschijnende plastic dat langs de muur op het zuiden loopt. Een sterk, geribbeld synthetisch polycarbonaat is 100 procent recyclebaar, goedkoop, isolerend en laat UV-gefilterd zonlicht door, waardoor het energieverbruik wordt verminderd. Het is een ongebruikelijke keuze voor een privéwoning, maar op voorwaarde dat je smaak neigt naar moderne naden aan de buitenkant, heeft het een zekere industriële charme, vooral als je er doorheen kijkt en het silhouet van wolken of een meeuw ziet glijden door. Toen Haizlip en Biddle Sam vroegen of hij het plastic zou overwegen, omarmde hij het idee.

Toen ging Sam nog een stap verder. Als ze twee vellen polycarbonaat zouden gebruiken in plaats van één, zo redeneerde hij, zou hij kunnen installeren LED armaturen in de holte ertussen, en ‘s avonds de plaats gloeien. Tegenwoordig veranderen hij en Angie het verlichtingsschema naar believen met behulp van web-enabled touchscreens die op punten door het hele huis zijn geïnstalleerd. Met het slimme systeem kunnen ze ook het hele huis surround sound regelen. (Op de stille regenachtige ochtend van mijn eerste bezoek aan de Lais’s, waren de lichten een rustgevende indigo en speelden ijzer en wijn stil.) Als ze een feestje geven, zetten de Lais hun LED’s op scharlakenrood, waardoor PC1 doordrenkt was met de dramatische, high-design look van een LA nachtclub.

Sam helpt Manny met opruimen in het hoofdbad.

Afbeelding: Will Austin

Samen bedachten Haizlip, Biddle en Lai de plattegrond, waarbij ze slechts één ruimte beneden afsloten: een mediaruimte achterin, geluiddicht met kurken muren, waar de familie de typische elektronica opbergt samen met kratten vol plastic speelgoed . Vanuit de gang op de bovenverdieping in catwalkstijl kijken Sam en Angie naar Manny die beneden aan het spelen is. Van beneden horen ze de tweeling ontwaken uit hun dutje in het hoekje met glazen wanden die aan de hoofdslaapkamer is bevestigd. Als de tweeling oud genoeg is om in een van de slaapkamers aan de achterkant te slapen, wordt deze ruimte – die privé aanvoelt maar een duidelijk zicht biedt op de hoofdcirculatiegang van het huis – het kantoor van Angie.

Buiten construeerde Sam een ​​omheining van zwarte bamboestokken die vóór de bouw van het terrein waren verwijderd; de kasten in de keuken zijn ook van bamboe. Tegen de lente hoopt hij zijn broodrooster en koffiezetapparaat van stroom te voorzien met energie uit zonnepanelen op het dak. Maar het milieubeschermingsmiddel ligt onder het dek begraven: een stortbak van 4.000 ton die regenwater opvangt, dat de Lais gebruiken voor wasgoed, toiletten en buitenkranen. Water besparen was het belangrijkste doel, zegt Sam, maar hij liet ook een vriend lampen installeren onder de cederhouten lamellen van de veranda, zodat de omtrek van de stortbak van bovenaf zichtbaar is, wat de nieuwsgierigheid van de gasten wekte. “Het herinnert ons eraan hoe we hulpbronnen gebruiken”, zegt hij. Hij noemt een bordje vooraan boven het slabbetje met de tekst ‘Rainwater,do not drink’. “De loodgietersinspecteur had het nodig”, zegt hij, “maar wat zo cool is aan dat kleine bordje, is dat het allerlei soorten gesprekken bevordert als mensen langslopen en zeggen: ‘Wat betekent dat? Hoe gebruik je regenwater?’ “

{pagina-einde}

Dubbele wastafels zijn handig voor het baden van de baby-tweelingdochters Elena en Gloria.

Afbeelding: Will Austin

Niet alle buren zijn echter vriendelijk nieuwsgierig. Een paar maanden geleden, voordat de uitschuifbare voordeur was geïnstalleerd, stopte een man die langskwam op het trottoir voor PC1. Vanaf de straat waar hij stond, kon hij helemaal achterom kijken en Sam in de keuken zien. Hij glimlachte. Sam glimlachte terug, zwaaide. “Echt, wat wil hij?” zegt Haizlip. ‘Beter dan dit kun je het niet krijgen.’ Toen maakte de man een vuist en strekte zijn duim uit naar het trottoir. Duimen omlaag.

Vrijdagavondverlichting: De Lais hebben PC1 in de feestmodus gezet met behulp van web-enabled touchscreens die overal in huis zijn geïnstalleerd.

Afbeelding: Will Austin

Voorbijgangers vragen de Lais vaak of het gebouw een kantoor- of flatgebouw is, zelfs als ze de familie aan de eettafel zien zitten, of Manny in zijn Tonka-trucks voor de deur zien rijden terwijl Angie in- en uitstapt met een kinderwagen in de hand en een BabyBjorn vastgebonden. naar haar borst. De waarheid over PC1 is dat sommige mensen het gewoon niet begrijpen.

Maar uiteindelijk, als een huis is gebouwd om grenzen te verleggen, kan het af en toe een duimpje omlaag een teken zijn dat het slaagt. “Als ik aan een project denk”, zegt Biddle, “wil ik natuurlijk dat iedereen ervan houdt. Maar dat is niet realistisch. Uiteindelijk is het huis voor Sam en zijn gezin. Het verklaart de levensstijl die ze willen. Dat is waar je moet het verlaten.”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *